Ik persoonlijk ben niet echt zo een grote fan van foto's: ik ga niet graag op de foto en ik maak ook niet echt veel foto's. Vakantie, verjaardagen, communie, ga zo maar door, hier maak ik er 1 of 2 foto's maximum van, en dat is het dan ook weer.

Voor sommige mensen zijn foto's een absolute must: er mag nog geen mug landen en er wordt een foto van gemaakt. ( Ok, misschien net iets overdreven voorgesteld van mij, maar je snapt het idee wel denk ik)

Nu heeft iedereen natuurlijk recht op een eigen mening over foto's natuurlijk, maar voor mij zijn foto's een noodzakelijk kwaad natuurlijk. Je kan een webwinkel nogal moeilijk runnen zonder foto's en reclame op social media zonder foto's is ook natuurlijk niet echt aan te raden. Voor een anti-foto persoon zoals ik (zeg nu zelf: weer op het internet vind je ooit een foto van mij?) is foto's nemen nu niet echt mijn favoriete hobby, maar gewoon een noodzakelijk kwaad om het maar zo te noemen.

Nu is het natuurlijk niet mogelijk om foto's voor onze webwinkel even snel tussendoor te maken en maar in de winkel te smijten, er komt nu eenmaal wel ietsjes meer bij te kijken.

Even stap-voor-stap overlopen hoe het hier in zijn werk gaat:

  1. De nieuwe spulletjes komen binnen. Meestaal gebeurt dit in grote plastic zakken, zo een beetje te vergelijken met vuilniszakken, of de puinzakken die je in Action kan vinden: stevige plastic die bovenaan in een onmogelijk te openen knoop zit.
  2. Alles wordt uit de zakken genomen, en op de werktafel uitgesorteerd. Deze verdeling is nog maar een eerste snelle onderverdeling en gaat meestal dan over in: baby, meisjes, jongens en accessoires (die laatste is een gevaarlijke, want die doe ik meestal als laatste en dan is er meestal geen tijd meer om het online te krijgen)
  3. Foto's maken. Dat gebeurt dus in stukken en beetjes natuurlijk, want constant rekken en strekken is niet langer meer haalbaar om dat een hele dag te blijven doen. Meestal ben ik een uurtje maximum bezig om de pop telkens aan en uit te kleden, de foto's van voor- en achterkant te nemen en alles terug netjes op te vouwen en op een andere stapel te leggen (kwestie van te weten wat ik al gedaan heb en wat nog niet natuurlijk). Na dat uurtje gaat de "klaar" stapel naar mijn bureau, zodat dat al in volgorde klaar ligt om in de webwinkel te plaatsen, hetgeen nog niet gedaan is, blijft netjes liggen aan mijn foto hoekje.
  4. Ok, we hebben foto's! Het eerste deel is al achter de rug, nu het leukste deel: spelen met de foto's. Ik denk dat iedereen het wel kent: je maakt een leuke foto, maar als je die wil doorsturen via internet, krijg je die de deur niet uit, omdat het een plaatje is van één of meerdere MB. Nu, zo een foto van die grootte is natuurlijk geen probleem, maar als je zo meer dan 1000 foto's in de winkel zou plaatsen, tja, dan heb je wel een uurtje of meer nodig voor de winkel opent als je zou komen snuffelen, en zeg nu zelf: heb jij zo veel tijd om erop te wachten? Dat dacht ik al, niemand heeft tegenwoordig nog de tijd of de zin om te zitten duimenddraaien terwijl je aan het wachten bent op een internetpagina die niet direct opent. Dus, mijn eerste werk is alle foto's die ik hier wil plaatsen, verkleinen van MB naar kB, hoe kleiner hoe liever natuurlijk, maar het moet wel nog duidelijk genoeg zijn zodat je nog ziet of het over een donkerblauwe jurk gaat of een zwarte broek natuurlijk. De foto's worden dus naargelang de oorspronkelijke grootte met minstens een 85% verkleint en het formaat wordt veranderd van liggend of staand naar gewoon vierkant. Zo krijgt elke foto net exact dezelfde afmetingen hier op het scherm, ook als er op geklikt wordt om het te vergroten.
  5. Voglende stap is een stap waarover ik aan het twijfelen ben of ik deze er wel in ga houden: elke foto een andere naam geven. Als je een foto maakt met je foto toestel krijgt elke foto automatisch een naam door dat toestel, hier krijgen ze bv als naam: P1010013. Dat is wel een makkelijke naam, veel cijfertjes en tja, onthouden moet je dat toch niet echt doen, dus maakt niet zo veel uit. Voor een webwinkel is het echter andere koek: hoe vaak zoek jij tenslotte via Google of een andere zoekmachine naar een foto met de naam: P1010013?? Vermoed dat dat nog nooit is voorgevallen, toch? Hoe zoek je iets op via een zoekmachine, wel een goede zoekterm voor onze winkel zou zijn: goedkope outlet baby- en kindermerkkleding, of nog eentje: outlet kinderkleding online kopen (voor de baby's wordt dat dan natuurlijk: outlet babykleding online kopen), Je kan zelfs gaan zoeken op dingen zoals bv: donkerblauwe jurk Name It, of jeansbroek Esprit, als je specifiek naar een artikel op zoek bent natuurlijk, maar zoeken naar een nummer waar je nog nooit van gehoord hebt? Nee, tuurlijk ga je dat niet doen. Nu is recent aan het licht gekomen dat het programma van MijnWebwinkel (waar we onze webinkel hebben ondergebracht) zelf ook altijd een naam geven aan de foto's die in de diverse winkels staan. Natuurlijk gaat de eerste keuze van naam naar de naam die MWW zelf heeft gegeven, daarom dus de twijfel of we er wel mee zullen doorgaan of deze stap gewoon overslaan in de toekomst.
  6. Joepie, de foto's zijn gemaakt, verkleint en hebben een andere naam gekregen, nu kunnen we eindelijk gaan kijken om ze hier tentoon te stellen. Hoe gaat dat in zijn werk? Tja, men neme een grote kop koffie (zeker geen deca), men installeert zich achter de pc, kraakt even de vingers en daar gaan we dan. (er zijn wel nog een paar stappen die hier niet staan, maar die zijn eigenlijk te saai om op te noemen) Vingers die over het toetsenbord vliegen, af en toe eens een spellingsblunder (die we dan hopelijk op tijd zien, want geloof me: na 100 keer jeansbroek te hebben getypt en gelezen zie je dus echt niet meer of er nu jeansbroek of jenasbroek staat), de juiste foto's erbij zoeken, alles invullen, coderen en opslaan maar.

Nu, als je het zo leest is het een fluitje van een cent natuurlijk om een webwinkel te vullen met nieuwe artikelen en foto's, maar in de echte wereld kruipt er wel nogal iets meer tijd in dan je zou verwachten en als de bovenstaande punten allemaal vlotjes verlopen (dwz: geen foto toestel dat blokkeert, geen internet dat wegvalt, geen webwinkel die opeens niet meer mee wil werken, geen kramp in de vingers en geen ogen die opeens compleet scheel staan) krijg ik gemiddeld per dag een 50 stuks volledig afgewerkt. 50???? Ja, 50, dat is alles. Als je dan bedenkt dat we de laatste tijd rond de 2000 stuks in aanbieding hadden, snap je vast wel dat het niet altijd lukt om alles bij te houden en op tijd online te krijgen, vermoed ik?

© 2008 - 2020 kidzRhipp | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel