Vrije tijd: een uitdrukking die voor de meeste mama's hier even werkelijk is als een sprookje. Net als hobby's meestal. Hier is dat niet anders natuurlijk, maar af en toe wordt het me allemaal een beetje te veel en gaat mama in staking. Als je jongste tenslotte al 9 jaar is, zou je toch wel denken dat iets simpels als af en toe eens je eigen kamer wat opruimen niet echt zo moeilijk is? Of een 14-jarige die zijn eigen vuile was in de wasmand gooit, is dat echt zo veel gevraagd? Tja, blijkbaar wel dus, want hier geloven ze dus echt nog in kaboutertjes die alles achter hun rug om doen en is het idee dat mama dat allemaal doet toch helemaal te gek voor woorden?

Na al het werk in het huishouden, de winkel en alles wat er nog bijkomt voor het gezin, ben ik het af en toe dus wel eens helemaal beu en heb ik het wel gehad met het constante geren en gewerk en ga ik dus in staking (niet dat het zo veel opbrengt, tenzij ik ook als kok staak, tja, pubers en hun eten he) en neem ik een dagje vrij.

Op zulke dagen heb ik dus soms eens even tijd om één van mijn hobby's terug op te pakken, en vandaag wil ik het daar met jullie even over hebben. Vandaag zet ik het breien in de kijker.

Ok, voor velen van jullie is breien iets wat je doet als je al lang op pensioen bent. Het beeld wat de meesten ervan hebben is dat van een oud, gerimpeld dametje dat in een rusthuis zit met een eigen gebreide sjaal om de schouders terwijl de naalden duchtig aan het tikken zijn. Om eerlijk te zijn: dat had ik zelf ook hoor, daarom dat ik het meestal niet echt bij mijn vrijetijdsbesteding plaatste als iemand me naar mijn hobby's vroeg. Ik heb leren breien toen ik een jaar 6 was, van mijn grootmoeder (inderdaad, in mijn 6-jarige ogen een oud, gerimpeld dametje dat in een relax zat met een bolletje wol aan haar voeten en naalden die in hoog tempo tegen elkaar tikten) en een paar jaar later gaven ze dat ook nog tijdens de uren handenarbeid op school.

Rond de leeftijd van 12 begon het me minder en minder te interesseren en is het dan ook de vergeethoek in gekomen, tot ik in mijn twintiger jaren ineens de smaak terug te pakken kreeg. Simpele dingen zoals sjaals, tassen, ovenlappen enz zijn hier dan ook in massa geproduceerd. De komst van 3 kinderen en een eigen webwinkel heeft er dan weer voor gezorgd dat het weer een paar jaar in de vergeethoek is gekomen, tot ik een paar jaar geleden bij een kinesist kwam die wel dadelijk inzag dat ze het anders moest aanpakken met mij. 

Ik kreeg van diverse dokters voorschriften om kiné te gaan volgen. Nu is kiné niet helemaal gratis en zeker niet als je constant moet gaan voor de rest van je leven. Ik wist al zowieso dat ik dat nooit zou volhouden, bedoel maar: welke mama (ongeacht of je buitenshuis werkt of huismama bent) kan zomaar even elke dag 2 uur a 2.5 uur uittrekken om ergens je compleet voor schut te gaan zetten met oefeningen waar je vaak nog nooit van hebt gehoord en die in het begin dus echt wel een marteling zijn?

Nodeloos te zeggen dat ik het na 2 maand dan ook volledig met heel die kiné en oefeningen gehad had en ik aandrong op een andere oplossing. Veel te saai, veel te tijdrovend en veel te kostelijk. Vooral al die oefeningen voor mijn fijne motoriek en zenuwen waren echt te saai om te beschrijven. Gelukkig is degene die die oefeningen geeft iemand die niet zo snel opgeeft, en die ging dus met mij aan de slag om iets te vinden wat ik leuk vind en wat me toch nog zou helpen. Na enige tijd kwamen we eruit dat ik graag brei en haak en dat dat eigenlijk wel een hele goed oefening is voor die fijne motoriek. Dus, nu kan ik dan wel zeggen dat ik brei op "doktersvoorschrift", normaal moet het een uurtje per dag zijn, maar dat lukt me dus echt niet hoor, maar ik probeer om toch elke avond even de naalden op te pakken, al was het maar om 1 rijtje bij te breien.

Wat ik er zo leuk aan vind? Tja, eigenlijk alles om eerlijk te zijn. Als je bezig bent met iets te maken ontspan je, want je moet je hoofd er echt wel bijhouden en dan is er geen plek meer om te piekeren en alles nog eens te overlopen en al die WAT ALS dingen die normaal altijd door mijn hoofd spoken. Ik moet kijken dat ik wel eindig met evenveel steken als ik begonnen ben, dat ik geen trui maak van 3 m lang, want met een sleep rondlopen vind ik niet echt zo handig, als ik er wat variatie in wil en een soort patroon, moet ik tellen dat ik wel de juiste volgorde aanhoud en nog zo veel meer. 

Internet geeft een schat aan patronen en ideetjes om te maken, en vooral dan Pinterest is echt de Jackpot als het om inspiratie gaat (heb ondertussen al zoveel opgeslagen op mijn borden dat ik 200 moet worden, wil ik dat allemaal kunnen maken) al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik me nog steeds niet waag aan de moeilijke patronen (al zijn die natuurlijk in de meeste gevallen wel de mooiste, zoals je wel kan vermoeden) omdat het vaak niet haalbaar is voor mij om een paar uur na elkaar verder te werken, en als je dan net in een patroon zit waar je echt elke steek en rij moet gaan tellen dan weet ik al op voorhand dat ik dus echt niet meer weet waar ik de keer ervoor gestopt ben en kan ik dus helemaal opnieuw gaan beginnen.

Voor mij is breien (en het occasioneel haken) dus echt wel een hobby, maar het is ook noodzakelijk dat ik het doe, zowel om mijn vingers te laten "voelen", mijn ogen te laten "tellen", mijn gedachten te laten "concentreren" en even een moment te hebben dat ik helemaal van de wereld ben en dus even niet mee doe met de "rat racce" van elke dag.

Wat zijn jouw hobby's en hoe vaak kom je er toe om ze te doen?

 

© 2008 - 2020 kidzRhipp | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel