Toen ik 9 jaar geleden begon met de webwinkel, had ik geen flauw idee waar ik aan begon. Net als zoveel mensen, dacht ik dat het allemaal wel los zou lopen als ik foto's mooi sorteerde, een tekstje erbij plaatste en hier en daar eens liet vallen dat ik een winkel had. 

Nou, niet dus. En dat werd me al heel erg snel duidelijk ook. In de loop van de jaren kwam het inzicht en de kennis er beetje bij beetje bij en werd ik beter in diverse gebieden van het online winkel spelen (al is er van spelen wel niet veel sprake): de foto's werden beter, de collecties werden beter, de teksten ondergingen een complete make over, en de winkel zelf werd een paar keer gereorganiseerd en "gerestaureerd" en alles werd langzaam maar zeker een automatisme, dus ik kon er meer tijd insteken om reclame te gaan maken.

En toen kwam het monster op mijn weg: SEO!

SEO is de afkorting van: Search Engine Optimalisation. Voor mij betekend SEO echter:een regelrechte nachtmerrie uit de hel. Ik heb bij veel verschillende mensen mee les gevolgd, challenges meegedaan, uitleg gekregen en na 700 keer alles te hebben gehoord, gelezen en geleerd moet ik vaststellen dat ik er gewoon helemaal niets van snap. Een complete ramp, een doolhof zonder einde, de ergste nachtmerrie die ik maar kan dromen. SEO is voor mijn iets met een handleiding die geschreven is in het Russisch en dan nog van achter naar voor en van rechts naar links, kortom: compleet onbegrijpbaar dus.

In theorie is SEO dus echt simpel he: woorden en woord combinaties die betrekking hebben op je webwinkel zo vaak en goed mogelijk in je webwinkel verwerken, zodat Google je hoger in de lijst plaatst en dus makkelijker gevonden wordt.

Nu zou je toch zeggen dat een webwinkel in outlet baby- en kindermerkkleding toch geen probleem heeft om zoekwoorden en termen te vinden die ervoor kunnen zorgen dat mensen komen kijken in de winkel?

En inderdaad, in eerste instantie had ik een groot aantal zoekwoorden die betrekking hebben op onze winkel, zoals bv:

  • outlet babykleding
  • goedkope kindermerkkleding
  • nieuwe en goedkope baby merkkleding
  • outlet kinderkleding
  • nieuwe kindermerkkleding
  • online nieuwe kinderkleding kopen
  • online outlet baby merkkleding kopen
  • outlet baby merkkleding
  • voordelig online kinderkleding kopen
  • enz

Ik was dus echt fier toen ik, helemaal zelf, op deze zoektermen kwam en dacht dus echt dat ik helemaal op de goede weg was. Maar toen kwam de rest van de theorie: blijkbaar moest je al die termen ook nog eens zelf onderzoeken om te zien of er wel voldoende mensen waren die op deze termen gingen zoeken, of er niet al mega veel andere winkels deze termen gebruikten, want dan verdwijn je zowieso in de massa, je moet ze niet zo maar willekeurig op een pagina plaatsen, want 1 pagina waar je 200 keer bv outlet baby- en kindermerkkleding typt is niet goed voor je SEO, integendeel dus zelfs, Google kan je er voor straffen en je naar beneden in de lijst plaatsen. Je moet er dus niet alleen op letten of je zoektermen wel gezocht worden en of er niet te veel concurrentie, maar ook dat je het niet te vaak op 1 pagina gebruikt, dat je het in een samenhangende tekst kan verwerken, dat je het regelmatig ook nakijkt, en zo nog een 200 andere regeltjes waar je je aan moet houden.

AAAAARRRGGGHHHHHHH, ik word gek. Hoe moet ik dat allemaal gaan opzoeken? Waar moet ik de tijd vandaan halen om elke pagina en elk artikel een unieke zoekterm te gaan geven? Hoe moet ik al die termen uit elkaar gaan houden, en weten wat ik voor welke pagina of artikel heb gebruikt? Wat gebeurt er met die term als een artikel niet langer in de winkel staat? Oh, help, ik sla in paniek, ik snap het niet meer, de regeltjes beginnen in elkaar over te lopen en het is 1 grote bende.

Ik bleef maar verder sukkelen en begon hoe langer hoe meer tegenzin te krijgen om dit onderdeel van de webwinkel onder ogen te krijgen en bleef het op den duur altijd maar meer en meer uitstellen. En natuurlijk; van uitstel kwam dus ook afstel. Dus, op den duur deed ik er gewoon niets meer voor. Wat natuurlijk niet echt een oplossing is, want op die manier zak je steeds verder weg in de zoeklijsten van Google en ben je dus op den duur niet meer zichtbaar voor iemand. SEO en Google kan je zo wat vergelijken met de etalage en reclame in blaadjes voor een fysieke winkel. Als je je etalage niet hebt ingericht en niet af en toe van je laat horen in je omgeving, komen de mensen niet echt meer binnen om te kijken wat je juist aanbiedt natuurlijk. Zo gebeurde het dus ook hier, nieuwe klanten kregen we bijna niet meer, gewoon omdat niemand ons nog kon vinden. Mond-aan-mond reclame werkt wel nog altijd het beste, maar ja, niet iedereen die bij ons koopt loopt het luidop op straat te verkondigen natuurlijk.

Nu heb ik de knoop doorgehakt, en ik begin er met een frisse blik toch maar weer aan. Wie weet krijg ik nu wel dat AHA-moment en valt alles op zijn plaats en wordt het onmogelijke doolhof eindelijk iets waar ik met gemak door wandel en eigenlijk heel erg simpel vind. Maar ach, elke job heeft wel ergens iets waar je eigenlijk liefst nooit aan zou beginnen, of waar je kop noch staart aan krijgt, en als dit het enige was wat me echt tegenvalt, mag ik eigenlijk toch niet klagen vind ik.

Heb jij soms ook zo van die taken in je job die je het liefst van al onder de mat zou schuiven om ze er nooit meer vanonder te halen?

© 2008 - 2020 kidzRhipp | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel