Meer doen met minder: besparen kan je leren.

Het lijkt tegenwoordig wel een mode trend: hoe kan ik zo veel mogelijk besparen? Iedereen draait elke euro 20 keer om, zoekt alle kortingen en afprijzen op en steekt gewoon veel tijd in het besparen.

Spijtig genoeg is het geen mode trend, maar voor de meesten onder ons de harde waarheid: er is meer maand dan geld. En wat moet je dan? Tja, besparen natuurlijk, maar dat is soms echt wel makkelijker gezegd dan gedaan, want op wat moet je gaan besparen?

Eigenlijk kan je op alles besparen, je kan besparen tot je er gek van wordt en een echte vrek worden. Maar zo ver wil ik echt niet gaan. Chapeau voor de mensen die het kunnen en willen doen, maar ik ga ervan uit dat je maar 1 leven hebt, en dat je in dat leven toch ook nog wat wil leven. Dus, ik heb een paar dingen verzameld waar iedereen mee aan de slag kan, soms voor een paar centen minder, soms voor een wat groter bedrag. 

 1.  Gas en electriciteit.

Daar zal iedereen wel al van gehoord hebben, vooral de laatste weken. Je kan je telefoon niet meer opnemen of je deur openen of je krijgt een gesprekje met iemand van één of andere firma die de laagste prijzen aanbiedt. Het is natuurlijk wel leuk, dat je nu kan kiezen waar je de broodnodige gas en electriciteit vandaan haalt en dus kan vergelijken voor de prijzen. Je bent ook niet meer verplicht om jaren en jaren bij dezelfde aanbieder te zitten, integendeel zelfs, elk jaar nakijken en desnoods veranderen bespaart je vaak meer dan jaren klant blijven bij dezelfde maatschappij. Maar let op, want meestal roepen al die bedrijven wel hun laagste prijzen voor het verbruik, maar krijg je ook effectief de laagste prijs? Want het is niet enkel je verbruik dat je moet betalen he, het zijn ook de vaste kosten en administratie en weet ik veel hoe ze het allemaal noemen, maar die kosten kunnen een serieus verschil geven en je misschien uiteindelijk duurder laten uitkomen dan waar je nu zit. 

Je kan natuurlijk aan de telefoon doorgeven dat je wel eens graag een vergelijking van de prijzen wil zien, tenslotte bieden ze dat allemaal gratis aan, maar vergeet dan zeker niet je jaarlijkse afrekening er zelf ook bij te nemen en te vragen naar al die bijkomende kosten, met concrete prijzen. Want prijzen van: dat zal ongeveer op zoveel uitkomen, daar ben je niets mee natuurlijk.  Wil je het liever zelf eerst bekijken en uitrekenen, dat kan natuurlijk ook. In deze tijd van internet en zoekmachines, is een vergelijking maar een paar klikken ver. Je kan kijken op de site van mijn energie en daar je gegevens allemaal invullen. Daar krijg je snel een berekening én die houden ook rekening met eventuele lopende acties. Op die manier ben je al voorbereid voor je afspraak voor de deur staat en sta je al iets steviger in je schoenen.

2. Water

Tja, dat is een moeilijke, want hier in ons land kan je (nog) niet kiezen waar je kraantjeswater vandaan komt. De regio waar je woont bepaalt welke watermaatschappij je dus hebt. Nu kan je natuurlijk drastisch gaan en even opzoeken welke maatschappij het laagste tarief heeft en dan op zoek gaan naar een woning waar die levert, maar als je dat niet echt ziet zitten, lees dan even mee met de volgende tips. Veel mensen zullen het al wel gelezen of gehoord hebben, maar een douche verbruikt minder water dan een bad, zeker als je werkt met een spaardouchekop en een timer.  Nu is een timer niet voor iedereen geschikt, vooral als je tijdens een ijkoude dag wel eens wil genieten van een hete douche om terug op te warmen. Voor die mensen is een spaardouchekop echt wel een oplossing, want je comfort verminderd niet, maar je waterverbruik wel. Veel tips tegenwoordig spreken ook van besparen op het aantal keer je in de douche gaat. Tja, dat is heel erg privé natuurlijk, de ene gaat 2 keer per dag in de douche omdat dat echt wel nodig is omwille van het werk dat er elke dag verzet wordt, de ander vind 1 keer per week echt wel voldoende. Voor de meeste mensen geldt echter, zeker in de winterperiode, dat om de andere dag een douche toch wel voldoende is. Vooral omdat elke dag douchen eigenlijk niet zo gezond is voor je huid. Al die zeep en shampoo drogen je huid namelijk heel snel uit en als je dan in de koude wind naar je werk of de winkel moet, kan het wel eens zijn dat je snel barstjes en sneetjes in de huid krijgt die echt wel pijnlijk kunnen worden. Vooral mensen met een droge huid zijn hier heel erg gevoelig aan, dus elke dag wassen en schrobben is dan niet echt aan te raden. Je verbruik kan je verder ook verminderen door te letten op je electrische apparaten. Ben je toe aan een nieuwe wasmachine of vaatwasser, let dan zeker op het verbruik van het aantal l per cyclus. Per cyclus he, niet per jaar, want vaak zie je bij vaatwassers het verbruik per jaar staan, maar daar ben je dus niets mee, want dat is het gemiddelde, maar zoals iedereen weet: om een gemiddelde te bekomen heb je apparaten die meer verbruiken en apparaten die minder verbruiken, dat hangt vooral af van je gezin. Met hoeveel zijn jullie? Hoe vaak moet dat machine per week of per dag draaien? Welk programma gebruik jij het meeste? Dus, vraag het per cyclus of per programma, dan kan je het zelf eens narekenen of het wel voordelig is qua waterverbruik en electriciteit. 

Regenwater is ook iets leuks hoor. Het valt in ons land gratis en voor niets op de grond. Maar als je het zou opvangen en verzamelen, kan je er heel goed je tuin mee onderhouden in de zomer. Als het warm is, vragen je bloemen nu eenmaal meer water en waarom zou je dat gratis water dan niet gebruiken? Heb je geen waterput, zorg dan voor 1 of meerdere tonnen die je onder je regenpijp kan plaatsen om het water mee op te vangen. Ook om je terras of stoep mee te schrobben is regenwater een perfect alternatief voor duur kraantjeswater.  Als je iets meer budget hebt, kan je ook overwegen om een installatie te laten plaatsen om regenwater of grondwater te filteren en dan op je waterleiding aan te sluiten. Let wel op: deze tip is geen tip die je 5 euro kost om direct 10 euro te besparen hoor. Zo een installatie kost wel wat geld. Geld dat je in de loop van de jaren wel terugverdiend, maar je moet het wel eerst investeren natuurlijk. Zulke installaties worden meestal aangesloten voor oa vaatwasser, wasmachine, toilet en douche. Kraantjeswater in de keuken wordt meestal uitgesloten van het circuit, omdat het niet te garanderen is dat het compleet drinkbaar is, er kan altijd wel eens iets inzitten dat niet helemaal gezond is voor de mens en dat laten we dan liever maar achterwege natuurlijk. 

3. Boodschappen

Boodschappen zijn meestal een hele grote hap uit het budget. Iedereen heeft namelijk voeding en drinken nodig, zonder die 2 dingen zouden we het echt niet lang uithouden. Nu is er wel een groot verschil: je kan eten om te leven, of je kan leven om te eten. In het 2e geval is meestal enkel het beste van het beste goed genoeg en daar betaal je natuurlijk wel de prijs voor. Zit je zoals de meeste mensen zowat tussen beiden in, dan kan je misschien wel iets doen met deze tips:

 • Kortingsbonnen. Ze zijn een zegen en een hel tegelijk. Je bent er veel tijd mee kwijt, want je moet ze vinden (tegenwoordig is het bijna als een naald in een hooiberg om er nog in de winkel te vinden) en dan eventueel kan je ze ruilen. Kan je veel mee besparen, als je de juiste bonnen hebt natuurlijk. Tip: spaar het hele jaar door interessante bonnen voor jouw gezin en neem ze mee naar de dubbele bonnen actie in MATCH/SMATCH. Tip 2: spaar enkel de bonnen die je gezin zowieso zou aankopen. Het is niet besparen als je waspods aan -70% korting kan kopen als je normaal altijd met waspoeder wast.
 • Hoe kan je een gezin van 5 personen 4 keer eten geven met 1 kip? Tja, dat is wat puzzelen en werken geblazen, maar het lukt dus wel hoor. Men neme een goedkope kip (meestal soepkip is goedkoper dan braadkip, maar houdt de acties in het oog, soms zijn er leuke acties waardoor de braadkippen goedkoper worden), pluim het beest van al het "goede", witte vlees. De borst eraf, de billen eraf en het vel eraf. Hetgeen je over hebt, steek je in een grote pot met soepgroenten en maak je bouillon van. Snijd de botten van de billen er ook af om in de bouillon te steken, maar zie je dat niet zitten, laat je die gewoon eraan he. Zeef je bouillon, haal je karkas eruit en haal het eetbare vlees er tot op het laatste snippertje eraf en leg dat opzij. Karkas kan naar je eigen kippen in de tuin, of op het vuilnis als je die beestjes niet hebt zitten. Van de bouillon maak je dan soep (meestal met kleine stukjes wortel, prei, ui en aardappel in en dan mixen) en de stukjes die je van het karkas hebt gehaald, doe je daarin, samen met eventueel wat gehaktballetjes of pasta. Van 1 kip maak je toch wel 1.5 tot 2 l soep. Dat is dan maaltijd 1:soep met stokbrood. Maaltijd 2 maak je van de borst van de kip. Die kan je ofwel in de bouillon mee steken om te koken, of apart koken, zodat je witte stukken vlees hebt. Die trek je in stukjes, samen met wat gehakt balletjes (overschot van het gehakt waar je de soepballetjes van gemaakt heb, verdeel altijd het gehakt in porties van 500 g, meng het met broodkruim en een eitje en dan draaien maar). Witte saus maken van bloemkool (moet je je groenten kopen en lukt dat momenteel niet zo goed, maak je gewoon witte kaassaus of zo he) met melk, beetje indikken en mixen en dan je groenten stomen (het water daarvan kan eventueel nog bij in de soep van gisteren) in de videe gaat meestal prei, wortelen, champignons en eventueel zoete aardappel. Daar dan aardappel puree bij en dag 2 staat op tafel. Dag 3 heb je meestal nog een beetje soep over en nog een beetje videe, dus dat komt dan op tafel. Meestal voor 3 personen genoeg, de andere 2 eten dan over het algemeen een eitje. Dag 4 worden dan de billen. Tja, 2 billen voor 5 personen, dat lukt dus niet he. Dus, gaan we maar weer aan het stukmaken. Eerst goed aanbraden in de pan, kruiden met wat je maar wil en dan uit elkaar trekken. Op die manier kom je veel meer vlees uit, dan als je gewoon zo 2 billen ziet liggen. Net genoeg om er voor iedereen een wrap van te maken. Witte kool, paprika, uitje, wortelen, komkommer, augurken, sla, peper, bloemkool, rode kool, wat je maar van groenten hebt, steek je samen met wat saus en wat stukjes kip in een wrap en voila, ook de vierde dag kan je 5 personen eten geven met diezelfde kip.
 • Hoe snij je kip in zo dun mogelijke plakjes? Ik ben dus absoluut geen chef, en als ik dat zou doen zoals die mensen dat doen, zou ik meer dan genoeg vlees hebben voor een hele week, want dan snij ik gewoon mijn vingers mee in het gerecht. Voor de kip heb ik een leuke tip: steek dat beest, allez, de borst ervan, in de vriezer. Moet niet compleet bevrozen zijn, maar een gedeelte is al voldoende. Dan neem je een groot mes en omdat het half (of volledig) hard bevrozen is, is het makkelijker om er hele dunne plakjes van te snijden. Voor wie een snijmachine heeft, normaal zou het daar ook mee moeten lukken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd aangezien ik niet zo gek ben op dat ronddraaiend mes.
 • Maak zelf brood, koekjes, cakes, taart, pitta broodjes, naan brood, broodstengels, enz. Je bent maar een fractie van het geld kwijt dat je in de winkel kwijt bent, en je bent tenminste zeker wat er allemaal in zit. Ga nu niet direct van die all-in mixen kopen voor brood, want die zijn echt mega duur. Kijk eens in de supermarkt (hier bij ons hebben ze in Aldi van die kleine pakjes voor brood, net genoeg voor 1 brood en kosten 0.5 euro per pakje geloof ik) voor een wit merk of, nog goedkoper, kijk eens in je buurt rond of je geen bloem molen hebt waar particulieren ook mogen kopen. Kies daar voor het minst bewerkte meel, dat is altijd het goedkoopste en je kan je brood zelf "pimpen" met wat je maar wil hoor. In de herfst en winter hebben wij hier altijd mega veel noten, dus wordt er meer notenbrood gemaakt. Zonnebloempitten, rozijnen, suiker, chocolade, je doet erin wat je wil, of je laat het gewoon zo natuurlijk, dat kan ook.
 • Beleg voor de boterhammen kan je perfect zelf maken. Humus is daarvoor een heel dankbaar receptje, want dat kan je ook weer zo veel of zo weinig pimpen als je zelf wil. Natuur, met wortelen, doperwtjes, bietjes, pompoen, noem maar op. En kikkererwten kan je gedroogd in de Turkse supermarkt kopen in zakken van 5 kg voor een peulschil. Wel eerst laten wellen voor een dagje en dan pas koken.
 • Van kikkererwten kan je ook perfecte snacks maken om 's avonds voor de televisie te knabbelen. Je kan ze zo pikant maken als je zelf wil. Ik kook ze eerst, dan kruid ik ze met wat dan ook (heb gedroogde kruiden zoals paprika, pepers, gewoon zout enz allemaal al geprobeerd, en het is allemaal even lekker)
 • Ben je een chips fanaat? Maak dan eens je eigen chips, aardappelen schillen, met de mandoline in fijne schijfjes snijden en in een droogoven leggen. Kruiden doe je ook weer naar eigen smaak. Dit kan trouwens met heel veel groenten, maar ook met fruit. Appelchips met kaneel zijn daar een perfect voorbeeld van en supersmakelijk.
 • In veel plaatsen vind je tegenwoordig een Turkse supermarkt of zelfs groothandel. Ga daar eens je bulgur, olie, pasta, rijst of kruiden halen en je bent veel goedkoper af. Als ze er vlees hebben, kan je ook voor een prikje gesteld zijn. Hier in onze buurt is er ook een Aziatische groothandel, daar kan je ook voor de helft van de normale prijs (of soms minder) eens andere dingen halen. Wat mijn favorieten zijn: rijst, rijstvellen, loempiavellen, olie, soja saus, soja scheuten, bamboe harten, kruiden. Ik ga daar niet elke week naartoe, dus als ik ga, zorg ik dat ik eerst wat budget opzij kan leggen, maar met 50 euro kom je daar meestal wel al een heel einde hoor.
 • Misschien heb je het al opgemerkt, maar hier bestaat het warme eten altijd uit minstens een half bord groenten. Die groenten zijn hier gratis, want die worden zelf gekweekt ( niet door mij, want ik krijg een cactus nog binnen de week dood hoor) op een stuk gemeentegrond. De meeste gemeentes hebben zo wel een lap die je kan huren, soms is het zelf een coöperatieve en moet je niets huren, maar dan deel je wel alle opbrengst met iedereen die er werkt (jij mag dus van hen nemen en zij van jouw oogst). Daar zitten ook een aantal kippen die ons het jaar door voldoende eieren leveren en in ruil krijgen zij elke dag de overschotjes van ons eten.
 • Eieren, daar kan je mee variëren tot je 100 bent natuurlijk. Wat ik vaak doe is 2 eieren in de vriezer steken. Als ik overschotjes heb van groenten en nog een beetje hesp, kaas, salami, kortom beleg dus, maak ik mini tortilla's. Een wrap die ik in 4 snijdt en in de muffin vormpjes prop. Dan vul ik die met groenten en stukjes vlees. Daarboven op doe ik dan een ei. Nu is 1 volledig ei te veel om daarbovenop te leggen, dan loopt je taartje dus over en heb je enkel nog ei in je wrap zitten. Daar komen dus die bevrozen eitjes te pas. Ik snijdt die in 4 stukken (zolang ze bevrozen zijn, kan je dat dus rauw snijden) en elk taartje krijgt zo een stukje ei. Nu moet ik wel zeggen dat ik geluk heb, want onze jongste lust enkel eiwit, dus die krijgt de taartjes waar enkel eiwit in zit, wat je altijd wel hebt, en de rest eet de taartjes met een mini spiegeleitje erover. 1 ei en 4 taartjes gemaakt, dat is dus supervoordelig, want anders heb je 4 eitjes nodig.
 • Zoals ik hierboven al zei: een kind in huis dat geen eigeel lust is niet altijd makkelijk. Maar ook daar is een oplossing voor. Als je voor iedereen een gootsteenomelet maakt (zo genaamd omdat alles erin gaat buiten de gootsteen), neem je2 eitjes en die splits je, het eiwit in de ene kom, het eigeel doe je bij de rest van de eieren om een omelet te maken. Iedereen blij, want degenen die de extra 2 eigelen krijgen hebben meer smaak (eigeel is nu eenmaal een smaakbom) en degene die enkel het wit lust is blij dat ze ook een omelet kan eten. Verder doe je gewoon alles van overschot erin: aardappelen, groenten, vlees, maakt niet uit, alles wat in je ijskast ligt meng je er maar onder, enkel de gootsteen laat je staan, voor de rest helemaal niets.
 • Veel groenten die ik hier in binnenkrijg, gaan direct verwerkt worden en in de weckpotten. Voordeel: vriezer blijft leeg voor vlees en gebak en ik kan een veel grotere hoeveelheid groenten verwerken en bijhouden voor de rest van het jaar. Sinds dit jaar ben ik niet enkel aan het wecken, maar ook aan het drogen. Chips voor mij zijn zo vervangen door appelchips, bananenchips, rozijnen, ananas en ga zo maar door. Appels, druiven, pruimen, noten, kersen en krieken, het groeit hier allemaal letterlijk aan de bomen, gratis en voor niets. Rode bessen, kruisbessen, frambozen, aardbeien, braambessen, kortom, een heel gamma aan bessen hebben we hier ook allemaal maar een paar passen van onze deur verwijderd en die geven elk jaar opnieuw een mega grote oogst. 1 keer aanschaffen en het blijft jaar na jaar maar geven. Hoe dat juist in elkaar zit met aardbeienplantjes weet ik niet juist, maar onze groentekweker lukt het wel om nu al voor het 10e jaar op rij aardbeien te hebben zonder dat we plantjes moeten gaan kopen.
 • Sla, een heel erg dankbare groente. Plant sla in je tuin, maar oogst nooit een volledige krop in 1 keer. Bij ons staan er zo elk jaar 25 plantjes mooi op een rijtje. En elke 2 dagen gaan we van elke plant enkele blaadjes plukken (net genoeg voor 2 dagen eten dus) en die blijven maar terug groeien en nieuwe sla produceren in tegenstelling tot een geplukte sla, die komt niet meer terug en heb je dus maar 1 krop van en dat is het. Net hetzelfde met pijpajuin, lente ui, bieslook, rabarber, enz. Pluk telkens enkel wat je voor 1 of 2 dagen nodig hebt, maar laat de plant verder met rust, je zal er veel meer afhalen.
 • Ik droog mijn groenten en fruit met een voedseldroger (kan je vaak 2ehands op de kop tikken voor een prijsje), maar heb je dat niet, is een oven even goed hoor. Een voedseldroger is geen vereiste he.
 • Zorg voor een lijstje voor je naar de winkel gaat en pluis eerst alle folders door. Kijk wat je nog liggen hebt, en stel je menu op rond die dingen. Wie zegt trouwens dat je worst met puree en spruiten moet eten. Spruitjes in de oven met appel is ook heel lekker hoor, en niet direct een recept waar je op het eerste zicht op zou denken om te maken.
 • Laat vlees van het menu voor 1 of meerdere dagen. Maaltijdsoep, vooral in de winter met stokbrood of boerenbrood en gezouten boter is ook heel vullend hoor. Zonder boter trouwens even lekker.
 • Eet elke dag een 3 gangen menu (als je budget het toelaat he). Elke dag, van het voorjaar tot het najaar, eten wij hier een voorgerecht, soep en hoofdgerecht. Als je dan weet dat ik meestal een budget heb van 5 euro pppd, dan denk ik dat je wel kan uitrekenen dat wij echt geen luxe leven leiden. Voorgerecht is meestal een slaatje (groenten die je zelf kweekt en dus geen geld kosten), soep komt van diezelfde oogst van eigen groenten. Tegen de tijd dat je aan je hoofdgerecht zit, eet iedereen nog maar een kwart of zo van wat je normaal zou moeten maken als je geen voorgerecht en soep op hebt.
 • Heb je geen tuin, geen paniek. Ga op zoek naar goedkope afvoerbuizen en plant daar groenten en kruiden in. Ik heb in het voorjaar hier tegen een muur buiten 5 buizen onder elkaar hangen (hangen aan elkaar met touw, onder elkaar vastgebonden) daar kan je dus echt wel al heel veel in kwijt hoor: sla, aardbeien, radijsjes, bieslook, pepertjes, paprika, tomaten, kruiden, het kan daar allemaal in groeien en je hebt een mega oogst. Grote dingen zoals prei, selder, aardappelen enz kan je daar natuurlijk niet in kwijt, maar investeer in een paar tweedehandspotten en je kan ook weer een heel eind verder.
 • Zelfs champignons, witloof ed kan je zelf thuis kweken. Daar heb je dan weer een donkere ruimte voor nodig, zoals bv een kelder. Het mag er niet vriezen, moet droog zijn, maar het kan perfect.
 • Maak zo weinig mogelijk gebruik van pakjes en zakjes. Je lichaam zal je dankbaar zijn, omdat er veel bewaarmiddelen en E nummers in zitten die niet goed zijn voor je, en je leert veel beter de smaak van alles kennen. In het begin is het zoeken en puzzelen, dat wel, maar je hebt een onvoorstelbare schat aan recepten en hulpmiddelen bij de hand dankzij ome Google en tante Pinterest.
 • Smijt oud brood niet weg (tenzij er schimmel opstaat natuurlijk). Droog het, vermaal het en bewaar het in een goed afsluitbare pot. Je kan het op die manier heel lang bewaren en je hebt meteen broodkruim voor je ovenschotels, je kan het onder je gehakt mengen en je kan er broodpudding mee maken (zijn ze hier thuis dol op) en zo meteen een dessertje in huis hebben die echt mega goed vult.
 • Smijt je eierschelpen niet weg. Houdt ze bij, en in het voorjaar breek je ze allemaal in kleinere stukken en strooi ze dan in je moestuin. Goede bescherming tegen slakken hoor, en ze zijn afbreekbaar, dus je krijgt geen chemische stoffen in je groenten.
 • Zelfde met koffie prut. Gooi het niet zo maar weg, maar gooi het grootste deel in een bak en hou het bij (als je ecologische papieren filters gebruikt, kan je die met het restje koffie gewoon op je compost gooien). Als je in het voorjaar gaat planten, strooi er dan overal een beetje koffie gruis tussen. Is een goede voeding voor je planten en veel ongedierte is er niet echt dol op, dus weer ecologische ongedierte bestrijding.
 • Zoek eens in je buurt naar boeren die hun producten aan particulieren verkopen. Zelfs op Facebook is er minstens 1 groep waar boeren met overschot of buitenbeentjes te vinden zijn, wie weet zit er iemand achter de hoek van jou.
 • Bakboter is niet noodzakelijk hoor. Koop bakvellen. Perfect in een pan te gebruiken en minder boter of olie in je eten, dus weer beter voor je gezondheid. Je kan er ook kopen voor in de oven, dus koekjes enz moet je niet meer op bakpapier leggen dat je maar 1 keer kan gebruiken. Een andere oplossing is dat je zelf je boter maakt, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd. Zou nog goedkoper zijn dan boter kopen, maar volgens mij heb je daar toch wel wat geduld en tijd voor nodig om dat te doen lukken.
 • Blijf van de ontbijtgranen af. Muesli kan je makkelijk genoeg zelf maken, maar ook dingen zoals honey pops, chocopops ed kan je makkelijk zelf maken hoor. Ga spelt kopen en quinoa en pof dat zelf. Daar kan je dan honing aan toevoegen of gesmolten chocolade of wat ze bij jou in huis lekker vinden. Voor een fractie van de prijs heb je gezonde ontbijtgranen in huis met veel minder suikers erin.
 • Ook zoet broodbeleg kan je zelf maken. Chocopasta met hazelnoten, confituur, wat dan ook, maak het gewoon zelf. Je hebt het hele internet als kookboek, maak er dan ook gebruik van en maak gezonde, lekkere en vooral goedkope dingen voor je gezin.
 • Ik heb zelf ook geen zin om elke dag 8 uur in de keuken te staan hoor, geloof me, kan wel wat beters verzinnen om mijn dagen te vullen. Daarom is het hier elk eerste weekend van de maand bak en kook weekend. Een heel weekend zitten we met het hele gezin te schillen, koken, stomen, bakken en braden. Alles voor de eerste week gaat in potjes in de ijskast, de rest steken we eventueel in de vriezer. Dingen als cake, koekjes, wafels, brood ed kan je perfect in de vriezer steken. Vlees komt hier binnen en wordt in de juiste hoeveelheden gewogen en verpakt voor de vriezer. Groenten die ik die maand uit mijn weck voorraad gebruik blijft in de potten zitten natuurlijk, maar verhuizen naar de voorste rijen en dan plaats ik daarbij de droge producten die erbij horen (vb pasta, rijst, linzen, bonen, wat dan ook)

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor eten en drinken, maar tja, ik moest ergens beginnen he. Waarschijnlijk komt er nog wel een tweede deel met besparingstips en zo, en dan steek ik er nog wel wat extra in.

4. Overige

Tja, daar kan een hele bib over geschreven worden natuurlijk, want daar valt echt alles onder. Om je al een klein voorproefje te geven van wat je al kan doen om te besparen zijn hier alvast een paar tips:

 • Een droogkast hebben we niet in huis. Alles wordt hier op de draad gedroogd. Als het mooi weer is, gaat het allemaal buiten omhoog, nu in de winter komt het hier binnen in de woonkamer op 2 rekjes. Voordeel: wij verwarmen het hele huis met een houtkachel, dus de lucht wordt hier mega droog daardoor. Zet een rekje voor je houtkachel en de lucht komt automatisch terug op een goed vochtigheid zonder kosten (een luchtbevochtiger moet je elektriciteit voor hebben), je was is gratis gedroogd én je hebt nog een lekker geurtje in huis ook.
 • Poetsproducten. Daar kan je echt een heel huis mee vullen tegenwoordig,want ze zijn er in alle kleuren en geuren, letterlijk en figuurlijk. Je kan je daar ook letterlijk arm in kopen, want voor elk klusje heb je tegenwoordig wel 20 verschillende bussen of tubes in aanbieding. Hou het gewoon eens simpel en kijk eens wat je allemaal in de kasten hebt liggen. Geurkaarsjes kan je vervangen door een pot met water, sinaasappel, kaneel en kruidnagel op een vuurtje te zetten. Simpel, maar wel effectief. Soda kristallen, daar kan je echt wel wat mee. Je wasmachine reinigen, de leidingen eens terug proper krijgen van je douche of gootsteen, af en toe eens in je water doen om te dweilen of je woonkamer mee af te nemen. Doe eens wat soda kristallen mee in de was en je was is veel zachter (let wel, niet doen als je baby of peuterkleding mee wast. Soda kristallen zijn giftig, dus we willen niet het risico lopen dat er nog een restje achterblijft op de mouw die daarna in baby's mond verdwijnt natuurlijk). Azijn, een heerlijk wasverzachter, maar lost ook kalk op, dus ideaal voor de badkamer. Citroen, een reuze ontvetter om je micro golf terug proper te krijgen. Een paar stukjes citroen in een kommetje water, microgolf even aanzetten en het maakt zichzelf proper, enkel nog met een doekje door en klaar is kees. Brood is zo ook een onderkend poetsproduct. Heb je vlekken op je behang, waar je dus niet met liters water over kan gaan schrobben (tenzij je alles van je muur wil halen om opnieuw te behangen natuurlijk) rol dan het witte van een boterham tot een bolletje en wrijf daarmee over de vlek. Boterham en spierkracht laten de vlek verdwijnen. Zo zijn er nog mega veel tips die echt weinig geld kosten en die mega goed zijn voor te poetsen hoor. Heb jij nog tips om goedkoop te poetsen? Laat ze dan zeker weten op onze FB pagina, die je hier vindt.

5. Kleding

Voor jezelf kleding vinden is meestal niet zo moeilijk, normaal gezien groeien wij niet meer (of het moet horizontaal zijn dat er wat cm bijkomen of minderen), maar die kids van tegenwoordig he, die schieten de lucht in terwijl je er naar kijkt. 

Natuurlijk bieden wij leuke kleding aan voor leuke prijzen, want waar je in een boetiek 1 stuk kan kopen voor je budget, kan je er bij ons meestal 3 op de kop tikken voor datzelfde budget. 

Natuurlijk kan het altijd zijn dat je kids net de hoogte ingeschoten zijn, of met een kapotte jeans naar huis gekomen zijn, op het moment dat je portemonnee in staking is gegaan en weigert om nog langer geld te herbergen, kortom, als je budget het compleet niet toelaat om nieuwe kleding te kopen. Dan kan je natuurlijk altijd naar een kringloopwinkel in de buurt gaan, daar hebben ze vaak een redelijk aanbod van tweedehandskleding aan echte dumpprijzen (zo heb ik daar eens gekeken en zag er broeken hangen voor 10 cent!!!). Ook tweedehandswinkels online of fysiek kan je op dat moment echt niet uit de weg gaan of je kan kijken op site zoals tweedehands of Vinted. 

Nu zijn er toch nog altijd veel mensen die niet echt gelukkig zijn met tweedehandskleding, om welke reden dan ook. Maar als je basic stukken daar gaat halen kan je ze altijd nog een verfbadje geven, dan zien ze er echt vaak helemaal als nieuw uit hoor. Of je kan met een aantal mama's uit je buurt een ruilavondje doen. Zoek wat mama's waarvan de kids ongeveer dezelfde maten dragen, of als je het groots wil aanpakken, gewoon alle maten door elkaar, en kom op een avond of weekend samen om kleding te ruilen. Zo kan jij kleding die je kids niet meer aandoen, of die te klein geworden zijn, inruilen voor een grotere maat of voor een andere kleur en kan een andere mama blij zijn dat jij die jeansbroek echt wel van de hand wil doen aan haar omdat die net de juiste breedte heeft. 

Volgende keer komen er nog meer tips om te besparen aan. Heb je ondertussen zelf nog leuke tips waar jij je budget mee onder controle houdt, aarzel dan zeker niet en plaats ze op Facebook, zo helpen we elkaar om het budget in evenwicht te houden.

© 2008 - 2020 kidzRhipp | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser. Over ons privacybeleid (privacy statement): dit kan je nalezen op onze pagina: https://www.kidz-r-hipp.com/c-4417907/privacy-statement/